Facebook
ДГ 71 Щастие
Детска градина в град София, Младост 1

17 идеи как да отгледаш щастливо дете

Първото  най-съкровено желание на родителите е да виждат усмихнато и щастливо своето дете! Предлагаме  17 лесни стъпки, за да изживее то едно радостно и безгрижно детство.


Помогнете му да „разпери крила“


1. Показвайте на детето си, че го обичате – винаги и безусловно. И любовта няма нищо общо с неговите постъпки. 

2. Не пропускайте ден, без да го похвалите – без значение дали е успяло да се справи самичко с нещо или просто е положило усилия. Нека всяко постижение (дори и най-малкото) бъде отбелязано с похвала – така детето ще знае към какво да се стреми. 

3. Не бързай да го порицавате, когато е сгрешило – нека малкото знае, че всеки може да направи грешка (дори и големите хора), но допусне ли я, трябва да поеме отговорност за действията си и да се постарае да я поправи.

4. Окуражавайте го да опитва нови неща – всяко ново умение, което усвоява му дава възможността да се почувства гордо от това, че се е справило. Нека усеща вашето одобрение и подкрепа, дори ако се притеснявате за него (например при първите му опити да се покатери самичко на пързалката).

5. Изслушвайте търпеливо какво иска да  сподели - без значение дали ще  разказва поредните приключения на любимия си анимационен герой, или какво е станало днес в детската градина. Няколко минути на ден са достатъчни, за да усеща детето ти, че уважавате чувствата му и се интересувате от всичко, което се случва с него. Децата към които се отнасят с уважение, на свой ред свикват да уважават и зачитат чувствата на хората околните. 

6. Бъдте позитивни – не се вторачвайте в поредната беля, която детето  е направило. Вместо това опитайте да го „изловите“ за всичките му „плюсове“: за това, че се е държало добре на масата, че се е извинило на приятелчето си след бурния им спор „кой да кара камиончето“ и т.н. 

7. Оставето го да поеме отговорност – нека помага у дома, когато изяви желание (дори с риск чашата да се окаже на парчета:). Усещането, че прави нещо „като мама и татко“, му помага да изгради нужната доза самоувереност (качество, което ще му помага да преодолява само препятствията в живота). 

8. Дайте му възможност за самостоятелен избор – нека самичко решава коя блузка иска да облече за детското парти: Супермен или Костенурките Нинджа. (Маловажно според нас, но от голямо значение за него :).


Покажете му какво чудесно място е светът.


9. Забавлявайте се заедно - смейте се, лудувайте винаги, когато има възможност за това. Малките палавници са винаги готови за игри и закачки. Освен радостта от веселбата обаче, игрите всъщност им помагат да опознаят света около себе си. Ние, възрастните лесно причисляваме играта към графата „губене на време“. Детето  обаче се нуждае именно от това време, в което ще си фантазира, ще експериментира, ще се учи да общува и... да спазва „правилата на играта“.

10. Окуражете го да открива нови приятелства – тази възраст понякога е доста „срамежлива“. Притечете се на помощ – ако забележите на детската площадка детето самотно стоящо встрани, приближете се към него, „представете се“ :) и предложете на децата да поиграят заедно. 

11. Помогнете му да преодолее страховете си – може да ни изглежда странно, но децата имат техни „истински“ страхове, притеснения и грижи. Бъдете на разположение – поговорете с него внимателно, като покажете, че приемате сериозно всички негови тревоги. Не му се присмивайте!

12. Създайте му усещане за сигурност – децата се нуждаят от нещо много простичко и лесно, за да се чувстват в безопасност под грижите на мама и татко. Всичко, което трябва да направите за целта, е да изградиште детския режим: хранене, лягане, разходки в определени часове. Рутината помага на детето, като му дава усещане за сигурност и предсказуемост. 

13. Четете книги на детето си – най-хубавият начин да запазите през годините онази невероятна близост и привързаност, която се заражде през „бебешките месеци“. По една приказка за лека нощ всяка вечер ще развие детското въображение и ще помогне на му да заобича книгата  (особено трудно постижение в днешния свят). 

14. Опитайте да погледнете през детските очи – малчуганите виждат във всеки миг от живота си възможност за забавления и приключения, без значение с какво са се захванали. Опитвайте отвреме-навреме да „смените перспективата“, припомнете си безгрижните детски дни.  Оставете например детето да си поиграе до насита във ваната - снабдете го услужливо с достатъчно играчки и се забавлявайте заедно.

 
15. Забранявайте и отказвайте, когато се налага – децата се нуждаят от ясни граници и правила: какво може и какво не е приемливо. Когато поставяте ограничения обаче, не го правете ядосани или за наказание. Правилата са в интерес на детето – обяснете му добре още отначало защо са нужни и... му съчувствайте, когато неминуемо се сблъскате с неговото огорчение.

 
16. Никога не викайте в присъствието на детето – повечето поотраснали деца посочват семейните скандали и лошите отношения у дома като най-неприятни спомени от детството си. Нека домът ви бъде за малкото дете място на спокойствие, любов и подкрепа - каквито и бури да бушуват „навън”.

 
17. Развивайте въображението на детето си – ако детето нарисува розово небе например, кажете му че е най-красивото небе, което сте виждали някога (вместо да му обяснявате, че е сбъркало цвета на пастелите и че небето е синьо). Окуражавай детето да изразява свободно себе си и да мисли творчески – това ще направи чудеса и за неговото самочувствие, освен за въображението му!